Как да подобрим ефективността на ваксините срещу COVID-19?

Ако ще разчитаме на ваксините, за да сложим край на пандемията от COVID-19, трябва да се погрижим максимално да улесним и да засилим ефекта им. А хранителните дефицити, особено при по-възрастните хора, са едно от нещата, които могат да подкопаят ефекта им.
По-възрастните хора имат по-слаба имунна защита, затова и често организмът им реагира по-зле на много ваксини, включително и на сезонната грипна ваксина. Това отчасти се дължи на възрастта им, но може да се дължи и на дефицит на витамини и минерали – известни като микроелементи.
За да може имунната система да се бори с инфекцията или да генерира добра защита срещу заболяванията след ваксинация, тя се нуждае от набор от различни микроелементи. Това е точно толкова вярно за COVID-19, колкото и за всички други вируси. Имайки предвид, че дефицитът на микроелементи е често срещан сред възрастните хора, насищането на организма с витамини и минерали, преди да се ваксинират срещу COVID-19, може да бъде един от начините да повишат и ефективността на самата ваксина.
Засилване на имунната система
Както отбелязва Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ), витамините А, В6, В9, В12, С, D и минералите цинк, селен, желязо и мед са изключително важни за правилното функциониране на имунната система.
Всеки един от тези микроелементи, както и витамин Е, играят множество различни роли в поддържането на имунната функция и намаляването на риска от инфекции. Различни изследвания потвърждават връзката между нарушената имунна система и ниските количества на тези витамини и минерали в тялото.
Когато имунната система не се подхранва правилно и престане да функционира както трябва, това може да доведе и до по-силни странични реакции срещу ваксината. 9 различни проучвания, с участието на 2367 души – установяват, че хората с дефицит на витамин D са били по-слабо защитени срещу два щама грип след ваксинация, в сравнение с тези, които са имали адекватни нива на витамин D в организма преди това.
В същото време различните клинични проучвания на приема на имуностимулатори с микроелементи (като витамин В6, витамин Е, цинк и селен) при възрастни хора, показват, че те повишават способността на имунната система да реагира на външни атаки. Освен това, за да работи най-добре, имунната система се нуждае от витамини С, D и Е, заедно с цинк и селен в по-големи количества от тези, които можем да си набавим чрез храната. Още една причина да изберем имуностимулаторите, защото с едно приемане лесно си набавяме всички важни за организма микроелементи за деня. Например, някои проучвания свързват по-добрата степен на излекуване, след прекаран COVID-19, с повишените нива на селен в кръвта на пациентите, преди да се сблъскат с вируса.
Клиничните проучвания при възрастни хора също показват, че тялото реагира по-добре на ваксината, когато нивата на микроелементите в организма са достатъчно високи. Едно от проучванията установява, че хората на възраст от 65 до 85 години, които ядат пет или повече порции плодове и зеленчуци на ден, показват значително по-добър отговор на пневмококова ваксина от хората на същата възраст, които ядат само две или по-малко порции плодове и зеленчуци на ден.
В друго проучване е установено, че ежедневното добавяне на витамин Е към диетата на хора над 65 години увеличава количеството антитела, които те произвеждат след ваксинация срещу хепатит В и тетанус. А при хора с дефицит на селен е установено, че ежедневните добавки подобряват някои аспекти на техния имунен отговор към жива полиовирусна ваксина и също така намаляват появата на мутирали вирусни щамове.
Тези резултати илюстрират факта, че е по-вероятно да се появят нови вирусни щамове при хора, чиито тела са „подложени на оксидативен стрес“. Оксидативният стрес може да бъде причинен от липсата на достатъчно хранителни вещества – например селен и витамин Е.
Имуноактивни комплекси за подсилване на организма
Липсата на достатъчно микроелементи в тялото е често срещан проблем в развитите страни. Едно от проучванията на храненето, обхващащо седем западни държави, установява, че при хората над 60 години се наблюдава постоянен дефицит на селен, цинк, йод и мед.
И макар този проблем да засяга предимно възрастните хора, той не се ограничава само до тях. Национално проучване на диетата и храненето в Обединеното кралство през 2019 г. показа „трайно влошаване на приема и хроничен недостиг на някои от хранителните вещества, участващи в поддържането на нормалните имунни функции“ във всички възрастови групи. Най-често този недостиг включва витамини А, В12, С и D и микроелементи като цинк, селен и мед.
Тези дефицити могат да ограничат ефективността на ваксините срещу COVID-19. Ето защо е добра идея да се приемат имуностимулатори, носещи допълнителната дневна доза хранителни микроелементи, важни за имунната функция, седмици преди и след приемането на ваксината. Това е от особено значение за всички възрасти.