Как храненето ни влияе върху имунитета срещу Covid-19?

Връзката между имунитета и храненето е добре известна, а с разпространението на Covid-19 тя получава все по-голямо внимание. В проучване, проведено сред 50 хоспитализирани пациенти с коронавирус, учените забелязват, че 76% от тях са с дефицит на витамин D, а близо 42% показват дефицит на селен. Тези резултати предполагат, че дефицитът на витамин D, селен и други микроелементи е знак за намалена имунна защита срещу COVID-19, която може да прогресира до тежко прекарване на заболяването.
Доброто хранене също така е важно за поддържане на разнообразната чревна микробиота, която е гаранция за стабилна имунна система. То подпомага имунния отговор и осигурява по-мека реакция на възможните неразположения след ваксинация.
Ролята на микроелементите в поддържането на имунния отговор
Когато се храним пълноценно и приемаме храни, богати на витамини и микроелементи, ние подсилваме организма си в множество различни направления:
- Осигуряваме високооктаново „гориво“ за функционирането на имунната система
- Генерираме изграждащи елементи на РНК и ДНК за производството на протеини – антитела, цитокини, рецептори и нови клетки
- Регулираме по-добре метаболизма на имунните клетки (напр. витамин А, цинк)
- Доставяме на тялото си хранителни вещества със специфични антибактериални или антивирусни функции – витамин D, цинк и др.
- Предпазваме тялото от оксидативен и възпалителен стрес
- Поддържаме чревната микробиота, която от своя страна модулира имунната система
Непълноценното хранене пречи на оптималното функциониране на имунната система, предразполага организма към инфекции и затруднява възстановяването след заразяване.
С какво да се храним?
Множество микроелементи играят жизненоважна роля в поддържането на имунния отговор. Ролята на витамините А, С ,D, цинк, мед и желязо е добре известна, но витамините от групите В, Е, К, селен, магнезий и други също играят важна роля. Недостигът на някои от тях може да увреди вродения и придобития имунитет, както и да повиши податливостта към инфекции.
Балансираната диета ще ви гарантира силна имунна система, която може да устои на нападенията на вирусите. Затова можете да добавите тези храни към здравословната си диета:
- Плодове – гуава, ябълка, банан, ягода, пъпеш, грейпфрут, ананас, папая, портокал, касис, помело
- Пресни зеленчуци – зелени чушки, чесън, джинджифил, зеле, лайм, кориандър, броколи, зелен лют червен пипер, боб и леща
- Наблегнете на пълнозърнестите храни и ядки – непреработена царевица, овес, пшеница, просо, кафяв ориз, картофи или маниока
- Яжте ядки като бадеми, кокос и шам фъстък
- Червеното месо може да се яде веднъж или два пъти седмично, а домашно пилешко до 2−3 пъти седмично
- За закуска избирайте пресни плодове и сурови зеленчуци, избягвайте храни с високо съдържание на захар, сол или мазнини
- Можете да изберете и имуноактивни комплекси, които са специално разработени, за да подобряват работата на имунната система. Един от тези продукти е Имунактив Денк, който представлява оптимална комбинация от витамин C, цинк и селен, която подпомага функцията на имунната система. В допълнение, Имунактив Денк съдържа L-Хистидин, който представлява незаменима аминокиселина, чрез която става възможно усвояването на цинка от организма. Имуноактивният комплекс е под формата на микрогранули, които се разтварят в устата за секунди и по този начин могат да бъдат приемани без течност. Микрогранулите директно се усвояват от организма, което гарантира по-бързото действие на тази форма в сравнение с таблетките и капсулите.
Правилната диета и набор от важни витамини и минерали може да заздрави имунната ви система и да я подготви за борба с най-тежките вирусни инфекции като Covid-19 например.