СЕЗОННИ ХРАНИ ЗА СУПЕР ИМУНИТЕТ

В топлите месеци е широк спектърът от храни, които са не само вкусни, но и здравословени. Народната медицина ги препоръчва за профилактика и лечение на различни заболявания. Значителна част от нейния опит днес се потвърждава от науката за храненето - нутрициология, която открива, изучава и описва полезните вещества в нашите ястия, включително храните, осигуряващи силен имунитет. Ето 7 от тях.
Пъпешът
Според легендите той е един от райските плодове, които ангелите подарили на хората. В сурово състояние е чудесен десерт, но може да се ползва във вид на сладко, или мармалад. Източник е на фолиева киселина, бета-каротин и на витамините С и P. Богат е на силиций, желязо, калий, магнезий, фибри. Този състав го прави ценно средство за укрепване на имунната систем Високото съдържание на желязо обяснява полезното влияние на плода при анемия, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. В пъпеша е открит ензим, който пази телесните тъкани от увреждане. Плодът е ефективен и при камъни в бъбреците - факт, установен още през средновековието от Авицена. Днес нутрициолозите предлагат диета с пъпеш за засилване на организма, прочистване на червата от токсини и добро храносмилане.
Динята
Тя е богата на фибри, калий, калций, бета каротин и витамините С и A. Поради това динята стабилизира биохимичните процеси в организма и укрепва неговия имунитет. Намиращата се в нея фолиева киселина влияе позитивно върху кръвообразуването. Съдържащото се в този полд желязо е безценен компонент в храненето при лечение и за профилактика на желязодефицитните анемии. Отдавна се знае, че динята е много полезна за бременните жени. Освен това увеличава лактацията на кърмачките. Препоръчва се също при: артрит; атеросклеротични проблеми; заболявания на жлъчния мехур; гастрит; чернодробни увреждания; високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови нарушения; камъни в пикочните пътища; чести кръвотечения от носа. Сокът от диня прочиства и перфектно възстановява чревната микрофлора.
Малината
Според неотдавнашни проучвания на биохимици и лекари, без малини е невъзможно пълноценното хранене на човек, който иска да живее дълъго и да се радва на здрава имунна защита. Твърдението се основава на полезните съставки в малките ароматни плодове. Те съдържат витамините С, К, Е, А, РР, В9, В6, също - салицилова киселина, водоразтворими пигменти (антоцианини), както и микроелементите - манган, магнезий, желязо, мед и цинк. Тези компоненти повишават защитните сили на организма. Поради противовъзпалителния ефект на салициловата киселина, малините са идеален елемент от диетата на хора с артрит и арторза. И още – облекчават болката в ранните стадии на ставните заболявания. Намиращите се в плодовете магнезий и витамин С укрепват сърцето, помагат при артериална хипертония и прочистват организма от токсини. Доброто функциониране на кръвоносните съдове се поддържа от малиновите антоциани. Благодарение на фибрите свежите плодове активират диженитето на червата. Особено полезно е действието им при храносмилателни разстройства, както и върху хора със затлъстяване и диабет от втори тип. Отдавна е известен благотворният ефект на малините върху репродуктивните органи на жената и плодовитостта на мъжа. Широко приложение плодовете намират и в козметиката - използвт се за подобряване еластичността и общото състояние на кожата, за постигане на здравина, блясък и по-бърз растеж на косата.
Кайсията
Ярко обагрена, красива и ароматна, тя е сред плодове, които успешно укрепват имунната защита. Ползите от кайсията се дължат на богатото й съдържание на витамини, минерали, танини, фибри и плодова киселина.
Ето основните ефекти на нейните съставки: витамин А - предотвратява инфекциозните заболявания и нормализира зрителната функция; витамини от група B – регулират психоемоционалното състояние; витамин С – гарантира здравината на кръвоносните съдове и хрущялите; витамин Е – подпомага функциите на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система. И още: калият координира сърдечната дейност, увеличава доставката на кислород в мозъка; фосфорът възстановява функциите на сърцето и бъбреците; магнезийят премахва токсините; натрият разширява кръвоносните съдове, активира храносмилателните ензими, улеснява достъпа на глюкоза до клетките; фибрите нормализират чревната функция. Освен това кайсиите съдържат винена, ябълчена и лимонена киселина, които подпомагат елиминирането на отпадните вещества от организма. Имат позитивен ефект върху храносмилателните функции и предотвратяват появата на злокачествени тумори.
Прасковата
Този сочен плод с кадифена обвивка е известен от прастари времена. Още в древен Китай е имал славата на средство, даряващо сила. Тибетските лами са прилагали праскови за лечение на конюнктивит и катаракта. Поради химичния си състав - комбинация от киселини, микроелеминти и витамини, днес тези плодове с основание се смятат за отлично общоукрепващо средство. Те са нискокалорични, но едновременно с това са богати на полезни съставки: ябъчна, винена и лимонена киселина; магнезий, калий, желязо, фосфор, манган, мед, селен и цинк; витамини – С, В, Е, К, РР. Пресните праскови се препоръчват при сърдечни заболявания, анемия, умствена умора, отпадналост. Много полезни са, когато е необходимо да се нормализира функцията на жлъчния мехур. Сокът им се препоръчва при нарушаване на сърдечния ритъм, ниска киселинност на стомаха и други заболявания. Прасковите елиминират токсините от храносмилателната система на човека. Благодарение на достатъчно високото си съдържание на фибри, тези плодове регулират чревната дейност и подобряват храносмилането.
Царевицата
За народите в Южна и Централна Америка тя е едновременно селскостопанска култура и обект на поклонение. Прочутият Синтеотл - един от главните богове на ацтеките и маите, бил покровител на растението. Днес церевицата е ценен продукт не само заради вкуса си. Биохимични изследвния сочат, че е източник на аминокиселините лизин и триптофан, които тонизират мускулите и нормализират функцията на червата. Растението съдържа: витамините А, Е, С, К, РР и група В; пектини и ненаситени мастни киселини - линолова, арахидонова и линоленова. Този състав осигурява на царевицата способност да мобилизира имунните функции на организма. Тя е добър регулатор на кръвния холестерол. Нейните естествени багрила изпълняват ролята на антиоксиданти (молекули, спиращи производството на свободни радикали, увреждащи клетките). Многото фибри в растението поддържат полезната микрофлора и нормалната функция на червата. Консумацията на царевица подпомага лечението на очни заболявания, анемия, диабет, алергии, подагра, бъбречни и чернодробни увреждания. Независимо дали е варена или консервирана, царевицата запазва повечето от полезните си вещества. Дори водата от въренето й има целебни свойства при стрес и обменни нарушения.
Тиквичките
Произхождат от Америка, където са консумирани главно техните семена. В Европа зеленчукът навлиза през 16 век като пъвлоначално е приеман за декоративно растение. Сега е трудно да си представим средиземноморския начин на хранене без тиквички. Обяснение за разпространението им е техният състав, включващ: витамините А, С и група В; микроелементите – калий, фосфор и калций; мнго фибри. Тиквичките, особено сурови и настъргани, идеално се съчетават с останалите елементи на средиземноморската кухня – зеленчукови салати, лимон, зехтин, чесън, риба, хумос и др. Резултатът от този стил хранене е укрепване на имунната система и на целия организъм. Тиквичките са подходящ продукт и за менюто на малките деца. Също добре влияят на хора, страдащи от храносмилателни проблеми. Поради ниското си съдържание на калории и това, че се усвоява лесно от организма, този зеленчук се включва в немалко хранителни режими за нормализиране на телесното тегло.
Изображение: www.freepik.com